Diner

Volkoren mac and cheese met pompoen
Ingrediënten (4 personen):
3 rode uien
800 g flespompoen
300 g volkorenmacaroni
200 g zuivelspread kruiden light
100 g geraspte kaas 20+
1 el olijfolie
4 tenen knoflook
0,5 tl gemalen nootmuskaat

Snipper de ui heel fijn en snijd de knoflook fijn. Schil de pompoen, halveer en verwijder de draderige binnenkant en pitten. Snijd in blokjes van ca. 1 cm. Breng 2 pannen ruim water aan de kook. Kook de macaroni in 8 min. beetgaar in de ene pan en kook de pompoen 8 min. in de andere pan. Verhit ondertussen de olie in een koekenpan, fruit de ui en de helft van de knoflook 5-8 min. op laag vuur. Verwarm de oven voor op 200 °C. Giet de macaroni en pompoen af en bewaar een kopje van het pompoenkookvocht. Pureer de pompoen en het kookvocht met de staafmixer en meng de zuivelspread, nootmuskaat en chili vlokken erdoor tot een gladde saus. Meng de macaroni en pompoen, de helft van de geraspte kaas en het gebakken knoflook-uienmengsel. Schep in de ovenschaal. Meng de rest van de geraspte kaas met de rest van de knoflook. Verdeel over de schaal. Bak de mac and cheese ca. 25 min. tot goudgeel en knapperig.

Tip 1: vervang een deel van de pompoen door andere groente zoals bijvoorbeeld soepgroente.

Tip 2: voeg noten of zaden toe zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, etc. voor een extra bite!

Tip 3: als je van iets pittiger houdt kun je eventueel ook andere kruiden toevoegen zoals chili vlokken, rode peper, etc.

Enjoy!

Quinoa salade met verse munt
Ingrediënten (4 personen):
2 maiskolven
200 g quinoa
15 g verse munt
50 g amandelen
2 el olijfolie
100 g taugé
40 g veldsla

Kook de maïskolven in 20 min. gaar. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat het op een platte schaal iets afkoelen. Snijd de munt fijn en hak de amandelen grof. Giet de maïs af en snijd met een scherp mes van boven naar beneden de maïskorrels los. Meng de munt, olie en taugé door de quinoa en breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de veldsla over een schaal en schep de quinoa erop. Garneer met de amandelen.

Tip 1: varieer de groente: paprika, lente ui, wortel of komkommer is ook lekker.

Tip 2: je kunt eventueel ook limoen of andere kruiden toevoegen zoals koriander of rode peper.

Eetsmakelijk!

Volkorenpita met avocado, rode kidneybonen en salsa
Ingrediënten (2 personen):
2 volkorenpita’s
160 g rode kidneybonen
30 g cottage cheese
1 eetrijpe avocado
6 trostomaten
1 sjalot
1 limoen
7,5 g verse koriander
1 el arachideolie

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de pitabroodjes open en bestrijk de snijkanten met de olie. Breng op smaak met peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in het midden van de oven in ca. 10 min. knapperig. Boen ondertussen de limoen schoon, rasp groene schil en pers de vrucht uit. Snijd de koriander fijn. Snijd de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Doe de avocado met de helft van de koriander, 1 el limoensap en een ½ tl -rasp (per 2 personen) in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een spread. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Spoel de rode kidneybonen af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Snipper de sjalot en snijd de tomaten in kleine blokjes. Meng de tomatenblokjes met de sjalot, de rest van de koriander, 1 el limoensap en een ½ tl -rasp (per 2 personen) en peper. Bestrijk de helft van de pita’s met de avocadospread. Verdeel de helft van de tomatensalsa, de rode kidneybonen en de cottage cheese erover en dek af met de rest van de pita’s. Serveer de rest van de tomatensalsa erbij.

Tip 1: als je een vleeseter bent kun je de cottage cheese ook vervangen door wat mager rundergehakt.

Tip 2: als je van iets pittiger houdt kun je eventueel ook andere kruiden toevoegen zoals chili vlokken, rode peper, etc.

Eetsmakelijk!

Paprikasoep 
Groente over?! Maak er soep van! Deze paprikasoep is een aanrader. Houd je van pittig? Voeg er nog een rode peper aan toe.
Ingrediënten:
2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
2 paprika’s (alle kleuren zijn goed), in stukjes gesneden
1 Natriumarm bouillonblokje
500 ml water
1 glas rode wijn
Zonnebloempitten

Verwarm de zonnebloemolie in een soeppan met een dikke bodem. Bak de uien hierin 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paprika toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg het bouillonblokje, 500 ml water en 1 glas rode wijn toe. Breng aan de kook en zet het vuur zacht. Laat de soep nog eens 15 minuten op een laag vuur staan (niet koken). Pureer de soep glad met een staafmixer. Wees voorzichtig met de warme soep! Giet de soep in soepkommen en strooi er wat zonnebloempitten over. De soep is klaar om van te smikkelen!

Tip: Voeg peulvruchten toe zoals kikkererwten en het is een maaltijdsoep.


Volkoren pasta pesto met venkel

Ingrediënten (2 personen):
1 basilicumplant
2 el zonnebloempitten
100 gram parmezaanse kaas, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook
peper
3 el olijfolie
200 gram volkoren penne, ongekookt
1 el vloeibare bak- en braadboter
160 gram kipfilet in blokjes
1 venkelknol
1 aubergine

Pluk de blaadjes van de basilicumplant. Laat een paar blaadjes over voor de garnering. Doe de blaadjes, zonnebloempitten, parmezaanse kaas, knoflook en 2 el olijfolie in een keukenmachine en mix het geheel fijn. Tadaaah! Dit is de groene pesto. Breng nog een beetje op smaak met peper en giet er nog 1 el olijfolie over. Kook ondertussen de volkoren penne volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm de vloeibare bak- en braadboter in een hapjespan. Bak de kipfilet 5 minuten op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de venkelknol en aubergine in blokjes. Roerbak deze ongeveer 10 minuten mee. Giet de penne af en spoel met koud water. Dan plakt het minder. Serveer de penne op een bord met de aubergine en venkel en als laatste 2 el groene pesto. Garneer met een paar blaadjes basilicum. Buon appetito!

Pompoencurry


Heerlijk kruidig recept met enorm veel smaak

Ingrediënten (2 personen):
1/2 flespompoen, pitten en vruchtvlees verwijderd
2 kopjes zilvervliesrijst
2 el vloeibaar bak- en braad product
1 rode ui, gesnipperd
1 knoflookteentje, uitgeperst
1 bij 1 cm stukje gember, uitgeperst in knoflookpers
150 gram kipfilet, in blokjes
1 prei, gewassen en gesneden
1/2 winterpeen, in stukjes
Thaise rode curry kruidenpasta (Fairtrade Original)
1 blik kokosmelk

Verwarm de grilloven voor op 180 graden. Was de schil van de flespompoen. Hak de pompoen in gelijke stukken. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster dit in ongeveer 25-30 minuten gaar. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de vloeibare boter smelten in een wokpan. Bak de ui, knoflook, gember even kort. Voeg de kip toe en bak even een paar minuten mee totdat het rondom een beetje lichtbruin kleurt. Voeg de prei en de winterpeen toe en bak dit nog 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg als laatste de kruidenpasta en kokosmelk toe en laat nog eens 10 minuten op een laag vuur pruttelen totdat de curry een beetje indikt. Serveer de rijst, de curry en de pompoen in een kommetje voor een echte Aziatische maaltijd!

Tip 1: Hou je van pittig? Dan kun je nog een halve rode peper toevoegen. Vlammen!!!

Tip 2: Heb je weinig tijd? Laat dan de pompoen achterwege.

Eetsmakelijk!

Bietencarpaccio
Een heerlijk licht voorgerecht voor KERST!

Ingrediënten (4 personen):
100 gram rucola
4 gekookte bietjes
125 gram hüttenkäse
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 tl honing
peper

Verdeel de rucola over 4 borden. Snijd de bietjes in plakjes van ½ cm en verdeel over de borden, eventueel met dunschiller of kaasschaaf. Bestrooi ieder bord met 2 el hüttenkäse en
een klein handje walnoten. Maak een dressing van 3 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, 1 tl honing en breng op smaak met peper.

Mmmmmmm……

Zalm met zoete aardappel en groente
Lekker en gezond! Makkelijk te maken en bevat veel groente.

Ingrediënten (4 personen):
4 zoete aardappels
groente naar keuze, bijvoorbeeld:
½ prei
1 bakje cherrytomaatjes gehalveerd
½ broccoli
200 gram peultjes
1 teen knoflook
4 moten zalm
4 el citroensap
15 gram verse dille
15 gram verse peterselie
peper

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Schil  de zoete aardappels met een dunschiller en snijd in blokjes van 2 bij 2 cm. Kook de zoete aardappels 5 minuten. Vet een ovenschaal in en leg de groente onderin de ovenschaal. Pers 1 teentje knoflook uit over de groente. Verdeel de zoete aardappelblokjes over de groente. Leg de moten zalm bovenop de groente. Breng op smaak met citroensap, verse dille, peterselie en peper. Zet de ovenschaal 25- 30 minuten in de oven.

Eetsmakelijk!

Quinoa en zalm op Oosterse wijze

Dit is zoooo’n lekker recept en binnen 30 minuten klaar 
Ingrediënten (2 personen):
 150 gram quinoa
1 sinaasappel, schoongeboend
4 el zonnebloemolie
200 gram zalmfilet
400 gram groente (in dit recept heb ik bimi en paprika gebruikt)
peper
4 el sojasaus
 
Was de quinoa in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Bereid de quinoa vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 
Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng het rasp, sap en de sojasaus in een kom tot een dressing. Breng op smaak met peper.
 
Snijd de paprika in groffe stukken. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een grillpan en grill de groente een paar minuten. Verhit ondertussen de andere helft van de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de zalm in 8 min. gaar. Verdeel de quinoa over de borden en verdeel er de groenten, dressing en zalm over. Eet u smakelijk!

Bietenlasagne 
– voor sporters

Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten in de oven

Ingrediënten (4 personen):
300 ml kookroom light
1 zakje geraspte kaas 30+ (150 g)
2 eieren
2 el olijfolie
2 uien, in halve ringen
1 pak lasagnebladen naturel (250 g)
500 g gekookte rode bieten, in dunne plakjes
1 appel, in dunne plakjes
200 g zachte geitenkaas, verkruimeld
50 g walnoten, grofgehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een paar druppels zonnebloemolie. Breng de kookroom in een steelpan tegen de kook aan. Voeg de kaas toe en laat het smelten in de warme room. Neem de pan van het vuur en laat 5 min. afkoelen. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Fruit de uienringen in 5 min. zacht en lichtbruin. Roer ondertussen de eieren door de roomkaas saus. Voeg peper naar smaak toe.

Schep een laagje saus in de ovenschaal. Bedek met de lasagnebladen. Beleg met 1/3 deel van de bietjes, appel, uienringen, geitenkaas en walnoot. Bestrooi met peper naar smaak. Maak zo met de rest van de lasagnebladen en de overige ingrediënten meer lagen. Eindig met lasagnebladen en schenk de resterende kaassaus erover. Bedek met een paar plakjes appel en walnoten. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar. Haal de laatste 5 min. de aluminiumfolie eraf. Zo voorkom je dat de bovenkant te donker kleurt.

Pompoenrisotto

Herfst! Tijd voor een heerlijk pompoengerecht! Smakelijk, voedzaam, vol vezels en vitamine A.

Ingrediënten:
1 pompoen
5 el olijfolie
1 el oregano
50 g margarine
1 grote ui, gesnipperd
300 g risotto rijst
1,2 L bouillon, zelfgemaakt
100 g Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Halveer de pompoen. Verwijder met een lepel de pompoenpitten en de draden van het pompoenvlees. Snijd met een groot scherp mes de schil eraf en maak blokjes van ongeveer 2 cm. Leg de stukjes pompoen op een beklede bakplaat en besprenkel met 4 el olijfolie. Breng op smaak met peper en oregano. Bak dit 20 minuten in de oven.

Verhit de rest van de olijfolie en de boter in een grote hapjespan. Fruit de ui in 8 minuten. Voeg de rijst toe en wacht (+/- 1 min.) totdat de korrels glanzen. Voeg een scheut bouillon toe en wacht totdat dit is verdampt. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is. Voeg de pompoen en helft van de kaas toe. Gebruik de andere helft van de kaas voor de garnering.

Tip 1: wanneer je geen zelfgemaakte bouillon hebt, kun je 2 bouillonblokjes van de natuurwinkel gebruiken.

Tip 2: houd je niet van vegetarisch? Kipfilet past erg goed bij dit gerecht.