Ontbijt

Mugcake

Ingrediënten:
1 banaan
4 el havermout
1 ei
1 el zonnebloempitten
1 snufje kaneel

Meng de ingrediënten in een magnetronbestendige beker. Zet de beker voor +/- 3 minuten in de magnetron totdat het gaar is als een soort cake.

Tip 1: vervang de zonnebloempitten door ongezouten cashewnoten

Tip 2: voeg een handje rozijnen of blauwe bessen eraan toe

Granola

Ingrediënten:
150 gram havervlokken
100 gram ongebrande en ongezouten noten
40 gram zaden/pitten
50 gram cranberry’s
2 el ahornsiroop
3 el zonnebloemolie
1 tl speculaaskruiden
rasp van een mandarijn
snuf zout

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng dit met elkaar (de havervlokken, de noten, zaden, pitten, rasp van een mandarijn, speculaaskruiden en het zout). Voeg hier vervolgens de ahornsiroop en de zonnebloemolie aan toe en meng alles goed door elkaar. Spreidt het mengsel over een bakplaat bekleed met bakpapier en verdeel het goed. Bak het mengsel vervolgens 8 minuten in de oven en roer dan met een spatel even door. Bak vervolgens nog 8 minuten tot knapperige granola. Voeg de cranberry’s toe zodra de granola uit de oven komt en laat alles goed afkoelen. Serveer met yoghurt of wat kwark.

Tip: vind je naturel yoghurt te zuur of te saai? Voeg dan wat fruit toe zoals een mandarijn of wat plakjes banaan. Op deze manier maak je je yoghurt zoeter én krijg je alvast je vitamines binnen!

Abrikozenrepen


Ingrediënten (voor +/- 8 repen):
125 gram havervlokken
lepel zonnebloempitten
handje ongebrande en ongezouten noten
10 gedroogde en gewelde abrikozen
4 dadels
lepel appelstroop
35 gram zonnebloemolie
4 druppels vanille extract
snuf zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de dadels en de abrikozen. Snijdt de abrikozen en de dadels in kleine stukjes. Doe de helft hiervan en de helft van de andere ingrediënten in de kom in een crusher en mix tot alles redelijk fijn is en aan elkaar plakt. Crush hierna de andere helft iets korter, zodat je ook nog stukjes noot en stukjes abrikoos en dadel in je reep krijgt. Meng alle ingrediënten in de kom goed door elkaar en smeer uit over een met bakpapier beklede ovenschaal. Zorg dat je het goed aanduwt, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel. Vaak gebruik je dan maar de helft van je ovenschaal, maar dat geeft niet. Het mengsel mag ongeveer een centimeter dik zijn. Bak de repen 20 minuten en snijdt er nadat ze zijn afgekoeld 8 gelijke repen van.
 

Tip 1: Bewaar de repen in de koelkast. Je kunt er ook veel tegelijk bakken en je voorraad in de vriezer bewaren.
Tip 2: Drink er een beker zuivel bij voor een nog volwaardiger ontbijt.

Eiwitrijk ontbijt
Dit is een simpel maar lekker recept voor het ontbijt of een tussendoortje voor na het sporten. Wat het herstel van de spieren bevordert!


Ingrediënten:
150 ml magere/halfvolle kwark
2 eetlepels havermout
1 theelepel gebroken lijnzaad
1 kleine peer, in stukjes gesneden
25 gram walnoten, gebroken
snufje koek en speculaaskruiden
snufje gemberpoeder

Tip: schil de peer niet, want de schil bevat juiste veel vitamines en voedingsvezels

Overnight Oats
Alvast een ontbijtje maken voor morgenochtend!? Dit recept is handig om 1 avond van te voren te maken en voor het werk lekker op te peuzelen.

Ingrediënten
150 ml magere yoghurt / melk
5 el havermout
2 tl koek en speculaas kruiden
1 el pistachenoten
1 el walnoten, gebroken
1/2 sinaasappel, in stukjes

Meng alle ingrediënten door elkaar behalve een paar stukjes sinaasappel en nootjes. Dit leg je er als laatst bovenop, dan ziet het er een stuk aantrekkelijker uit.

Tip 1: je kunt alle soorten ongezouten noten met elkaar afwisselen. Allemaal even lekker.
Tip 2: in plaats van koek en speculaas kruiden kun je ook alleen kaneel gebruiken als je dat lekkerder vind.