Over mij

Ik ben Roos Klaver, 33 jaar en afgestudeerd in 2013 aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik met veel plezier de opleiding Voeding & Diëtetiek heb volbracht. Mijn interesse voor Voeding & Diëtetiek is ontstaan in Australië en Nieuw Zeeland. Daar heb ik mij verbaasd over het vaak voorkomen van overgewicht en obesitas. Ik dacht: “Dit moeten wij in Nederland voor zijn, voordat er steeds meer mensen in Nederland zwaarlijvig en ongezonder worden.”

Als slagersdochter en lid van een boerenfamilie is voeding mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Ik sta voor dierenwelzijn en vindt dat iedereen een vrije keuze heeft in het wel of niet eten van dierlijke producten. Hier pas ik de begeleiding op aan. Door middel van persoonlijke en verantwoorde voedingsadviezen kan het functioneren van heel veel mensen verbeteren.

In het dagelijks leven houd ik van hardlopen, racefietsen, koken, reizen, skiën, buiten zijn en leuke dingen doen met mijn vriend, vrienden, vriendinnen en familie.

Werkervaring
Tijdens mijn stage en vervanging tijdens zwangerschap in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heb ik een hele andere kant van de Diëtetiek leren kennen: medische voeding. Kankerpatiënten ervaren vaak voeding gerelateerde klachten waarbij de diëtist adviezen kan geven die verlichtend kunnen zijn. Daarnaast kunnen er lichamelijke of mentale beperkingen optreden rondom een behandeling waardoor de voeding een probleem wordt.

Van 2014 tot en met 2017 werkte ik voor MalnuCare. De slogan van MalnuCare is: “Als eten een zorg wordt”. Dit zegt eigenlijk alles over wat wij als diëtisten bij MalnuCare doen en met welke patiënten ik in aanraking kom. Dit gaat om patiënten met ziekten in relatie tot ondervoeding, rondom een operatie, longziekten, stomazorg, wondproblematiek, kanker, eenzaamheid of slechte zelfzorg en patiënten met een ernstig lichamelijk trauma.

Nu ik mijn eigen bedrijf heb, werk ik samen met MalnuCare. Op deze manier kan ik doen wat ik interessant vind en ook mensen begeleiden naar bijvoorbeeld een gezond gewicht. De locatie is gevestigd bij Paramedisch Centrum Niedorp. Hierdoor kunnen wij een multidisciplinaire aanpak bieden, wat de zorg van de patiënt verbeterd.

Cursussen en vervolgopleidingen
Om mijn kennis over voeding en diëtetiek up-to-date te houden volg ik eens in de zoveel tijd een cursus of vervolgopleiding. Ook woon ik vaak een symposium bij. Hieronder benoem ik de meest relevante cursussen die ik tot nu toe heb gevolgd:

  Post-HBO Voeding bij Kanker (basis- en verdiepingsmodule)
  Post-HBO COPD voor diëtisten
  Sondevoeding thuis (basis- en verdiepingsmodule)
  Diagnostiek en behandeling van ondervoeding
  Nutritional Assessment (Focus op voeding)
  Darmmicrobiota en gezondheid
  Masterclass van intentie naar gedrag
  Post-HBO Voeding en chemotherapie
  Post-HBO Voeding en Diabetes