Recepten

Abrikozenrepen – Ontbijt / Tussendoortje


Ingrediënten (voor +/- 8 repen):
125 gram havervlokken
lepel zonnebloempitten
handje ongebrande en ongezouten noten
10 gedroogde en gewelde abrikozen
4 dadels
lepel appelstroop
35 gram zonnebloemolie
4 druppels vanille extract
snuf zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de dadels en de abrikozen. Snijdt de abrikozen en de dadels in kleine stukjes. Doe de helft hiervan en de helft van de andere ingrediënten in de kom in een crusher en mix tot alles redelijk fijn is en aan elkaar plakt. Crush hierna de andere helft iets korter, zodat je ook nog stukjes noot en stukjes abrikoos en dadel in je reep krijgt. Meng alle ingrediënten in de kom goed door elkaar en smeer uit over een met bakpapier beklede ovenschaal. Zorg dat je het goed aanduwt, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel. Vaak gebruik je dan maar de helft van je ovenschaal, maar dat geeft niet. Het mengsel mag ongeveer een centimeter dik zijn. Bak de repen 20 minuten en snijdt er nadat ze zijn afgekoeld 8 gelijke repen van.
 

Tip! Bewaar de repen in de koelkast. Je kunt er ook veel tegelijk bakken en je voorraad in de vriezer bewaren.

 

BietencakeTussendoortje

Een manier om meer groente binnen te krijgen per dag is om het te verwerken in een gezond tussendoortje. Zoals deze kleurrijke bietencake! Probeer het zelf eens! Je kunt de bieten ook vervangen door wortelen of als je het aan durft met courgette.

Ingrediënten:
250 gram gekookte bieten
150 gram speltmeel
100 gram volkorenmeel
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels honing
1 ei
125 gram ongezouten gemengde noten
200 gram Griekse yoghurt (0% vet)
1 theelepel vanille aroma

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of maak er cupcakes van. Pureer de voorgekookte bieten met een staafmixer. Meng de zonnebloemolie, meel, bakpoeder, ei en honing goed door elkaar. Hak de noten grof en spatel er door heen. Schep het beslag in de oven en bak de cake in 35 minuten gaar. Meng de yoghurt met de vanillearoma en smeer vlak voordat de cake wordt opgediend op de plakjes.

Paprikasoep Lunch / Tussendoortje
Groente over?! Maak er soep van! Deze paprikasoep is een aanrader. Houd je van pittig? Voeg er nog een rode peper aan toe.
Ingrediënten:
2 eetlepels zonnebloemolie
2 uien, gesnipperd
2 paprika’s (alle kleuren zijn goed), in stukjes gesneden
1 Natriumarm bouillonblokje
500 ml water
1 glas rode wijn
zonnebloempitten
 
Verwarm de zonnebloemolie in een soeppan met een dikke bodem. Bak de uien hierin 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de paprika toe en bak nog eens 5 minuten. Voeg het bouillonblokje, 500 ml water en 1 glas rode wijn toe. Breng aan de kook en zet het vuur zacht. Laat de soep nog eens 15 minuten op een laag vuur staan (niet koken). Pureer de soep glad met een staafmixer. Wees voorzichtig met de warme soep! Giet de soep in soepkommen en strooi er wat zonnebloempitten over. De soep is klaar om van te smikkelen!
 
Tip: Voeg peulvruchten toe zoals kikkererwten en het is een maaltijdsoep.


Eiwitrijk ontbijt –
Ontbijt
Dit is een simpel maar lekker recept voor het ontbijt of een tussendoortje voor na het sporten. Wat het herstel van de spieren bevordert!

Ingrediënten:
150 ml magere/halfvolle kwark
2 eetlepels havermout
1 theelepel gebroken lijnzaad
1 kleine peer, in stukjes gesneden
25 gram walnoten, gebroken
snufje koek en speculaaskruiden
snufje gemberpoeder

Tip: schil de peer niet, want de schil bevat juiste veel vitamines en voedingsvezels

Volkoren pasta pesto met venkel Diner


Ingrediënten (2 personen)
1 basilicumplant
2 el zonnebloempitten
100 gram parmezaanse kaas, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook
peper
3 el olijfolie
200 gram volkoren penne, ongekookt
1 el vloeibare bak- en braadboter
160 gram kipfilet in blokjes
1 venkelknol
1 aubergine

Pluk de blaadjes van de basilicumplant. Laat een paar blaadjes over voor de garnering. Doe de blaadjes, zonnebloempitten, parmezaanse kaas, knoflook en 2 el olijfolie in een keukenmachine en mix het geheel fijn. Tadaaah! Dit is de groene pesto. Breng nog een beetje op smaak met peper en giet er nog 1 el olijfolie over. Kook ondertussen de volkoren penne volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm de vloeibare bak- en braadboter in een hapjespan. Bak de kipfilet 5 minuten op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de venkelknol en aubergine in blokjes. Roerbak deze ongeveer 10 minuten mee. Giet de penne af en spoel met koud water. Dan plakt het minder. Serveer de penne op een bord met de aubergine en venkel en als laatste 2 el groene pesto. Garneer met een paar blaadjes basilicum. Buon appetito!

Choco – dadel – noten bite – Tussendoortjes / hapjes

Ingrediënten
100 gr dadels
60 gr cashewnoten
40 gr rozijnen
14 gr cacaopoeder
handje sesamzaadjes
1 eetlepel pindaolie

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het fijn. Vervolgens alle ingrediënten in bakvorm doen en goed aandrukken. Zet het een uur in de koelkast. Snijd het in 8-10 gelijke stukken.

Klaar is kees! Geniet ervan!

Pompoencurry Diner

Heerlijk kruidig recept met enorm veel smaak

Ingrediënten (2 personen)
1/2 flespompoen, pitten en vruchtvlees verwijderd
2 kopjes zilvervliesrijst
2 el vloeibaar bak- en braad product
1 rode ui, gesnipperd
1 knoflookteentje, uitgeperst
1 bij 1 cm stukje gember, uitgeperst in knoflookpers
150 gram kipfilet, in blokjes
1 prei, gewassen en gesneden
1/2 winterpeen, in stukjes
Thaise rode curry kruidenpasta (Fairtrade Original)
1 blik kokosmelk

Verwarm de grilloven voor op 180 graden. Was de schil van de flespompoen. Hak de pompoen in gelijke stukken. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster dit in ongeveer 25-30 minuten gaar. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de vloeibare boter smelten in een wokpan. Bak de ui, knoflook, gember even kort. Voeg de kip toe en bak even een paar minuten mee totdat het rondom een beetje lichtbruin kleurt. Voeg de prei en de winterpeen toe en bak dit nog 10 minuten op middelhoog vuur. Voeg als laatste de kruidenpasta en kokosmelk toe en laat nog eens 10 minuten op een laag vuur pruttelen totdat de curry een beetje indikt. Serveer de rijst, de curry en de pompoen in een kommetje voor een echte Aziatische maaltijd!

Eetsmakelijk!

Tip 1: Hou je van pittig? Dan kun je nog een halve rode peper toevoegen. Vlammen!!!
Tip 2: Heb je weinig tijd? Laat dan de pompoen achterwege.

Aziatische omelet – Lunch
Ei-ei-ei we zijn zo blij!

Lekker voor de lunch of een snelle maaltijd

Ingrediënten
1/5 prei, fijngesneden
5 champignons
rood pepertje (hoeveelheid naar eigen smaak), fijngesneden
handje taugé
5 plakjes courgette
2 eieren, losgeklopt
scheutje halfvolle melk
kerriepoeder

Bak de prei en champignons 3 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode peper, courgette en taugé toe en laat ook nog eens 5 minuten meebakken. Klop ondertussen het ei met een scheutje melk los in een kommetje en voeg een paar snufjes kerriepoeder toe. Giet de eieren over de groente. Na een paar minuten het vuur laag zetten en een deksel op de koekenpan leggen. Draai het ei niet om, maar wacht tot het geheel gestold is. Dit kan nog eens 5 minuten duren. Breng op smaak met gemalen peper. En klaar is Kees!

Havermoutkoeken – Tussendoortjes
Je hele huis ruikt naar appeltaart als je deze hebt gebakken….

Ingrediënten
150 gram havermout
2 losgeklopte eieren
2 el zonnebloemolie
1 tl bakpoeder
50 gram volkorenmeel
2 el honing/rijststroop
1 tl kaneel
80 gram ongezouten noten
50 gram rozijnen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de havermout, bakpoeder en volkorenmeel in een kom. Voeg de olie, honing, kaneel en eieren toe.

Hak de noten grof en voeg samen met de rozijnen toe aan het mengsel. Maak je handen nat en kneed van het mengsel ongeveer 8 à 10 koeken.

Bak de koeken in het midden van de oven op een met bakpapier beklede bakplaat in 15 minuten knapperig.

Bietencarpaccio – Diner
Een heerlijk licht voorgerecht voor KERST!

Ingrediënten (4 personen)
100 gram rucola
4 gekookte bietjes
125 gram hüttenkäse
3 el olijfolie
1 el rode wijnazijn
1 tl honing
peper

Verdeel de rucola over 4 borden. Snijd de bietjes in plakjes van ½ cm en verdeel over de borden, eventueel met dunschiller of kaasschaaf. Bestrooi ieder bord met 2 el hüttenkäse en
een klein handje walnoten. Maak een dressing van 3 el olijfolie, 1 el rode wijnazijn, 1 tl honing en breng op smaak met peper.

Mmmmmmm……

Zalm met zoete aardappel en groente Diner
Lekker en gezond! Makkelijk te maken en bevat veel groente.

Ingrediënten
4 zoete aardappels
groente naar keuze, bijvoorbeeld:
½ prei
1 bakje cherrytomaatjes gehalveerd
½ broccoli
200 gram peultjes
1 teen knoflook
4 moten zalm
4 el citroensap
15 gram verse dille
15 gram verse peterselie
peper

Verwarm de heteluchtoven voor op 200 graden. Schil  de zoete aardappels met een dunschiller en snijd in blokjes van 2 bij 2 cm. Kook de zoete aardappels 5 minuten. Vet een ovenschaal in en leg de groente onderin de ovenschaal. Pers 1 teentje knoflook uit over de groente. Verdeel de zoete aardappelblokjes over de groente. Leg de moten zalm bovenop de groente. Breng op smaak met citroensap, verse dille, peterselie en peper. Zet de ovenschaal 25- 30 minuten in de oven.

Eetsmakelijk!

Snoepballetjes Tussendoortjes
Smakelijk en mega makkelijk!

Ingrediënten
90 g cashewnoten
75 g medjooldadels zonder pit
1 el honing
2 el cacao
1 el volkoren/speltmeel
1 tl vanillepoeder (ongezoet)
1 el zonnebloemolie
3 el sesamzaad (geroosterd)

Alles fijnmalen in een blender of keukenmachine (behalve sesamzaad) en met je handpalm balletjes van draaien. Rol ze als laatste door het sesamzaad. Kan in de vriezer bewaard worden.

Couscous-salade – Lunch, gemakkelijk om mee te nemen!

Ingrediënten
volkoren couscous, gekookt (1 persoon 75 gram)
50 gram wortel, gesneden
50 gram paprika, gesneden
1 bosui, in ringetjes
50 gram hüttenkäse
1 el pompoenpitten, geroosterd
1 el olijfolie
peper
eventueel citroensap naar smaak toevoegen

Tip 1: Je kunt de rauwkost natuurlijk ook variëren met andere groente die je zelf lekker vind of groente grillen, zoals: paprika, aubergine en courgette.

Tip 2: Gebruik volkoren couscous, verkrijgbaar bij o.a. de Ekoplaza. Dit bevat meer vezels, vitamines en mineralen, omdat het vliesje van de graankorrel er nog om heen zit.

Quinoa en zalm op Oosterse wijze –
Diner

Dit is zoooo’n lekker recept en binnen 30 minuten klaar (recept voor 2 personen):
 
150 gram quinoa
1 sinaasappel, schoongeboend
4 el zonnebloemolie
200 gram zalmfilet
400 gram groente (in dit recept heb ik bimi en paprika gebruikt)
peper
4 el sojasaus
 
Bereiding
Was de quinoa in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Bereid de quinoa vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 
Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Meng het rasp, sap en de sojasaus in een kom tot een dressing. Breng op smaak met peper.
 

Snijd de paprika in groffe stukken. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een grillpan en grill de groente een paar minuten. Verhit ondertussen de andere helft van de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de zalm in 8 min. gaar. Verdeel de quinoa over de borden en verdeel er de groenten, dressing en zalm over. Eet u smakelijk!

Abrikozen bonbon – Tussendoortjes
Lekker voor bij de koffie of de thee om 16 uur

Ingrediënten voor +/- 10 bonbons
– 190 gram gedroogde abrikozen
– 25 gram gedroogde abrikozen
– 10 gram ongezouten pompoenpitten
– 15 gram ongezouten pecannoten + een klein beetje voor de garnering

Mix alle ingrediënten, op wat pecannoten na, in een keukenmachine tot een kleverig mengsel. Rol op een stuk bakpapier uit tot een vierkante lap van ca. 1 cm dik. Hak een paar pecannoten fijn om te gebruiken als garnering. Druk goed aan en laat 30 minuten staan in de koelkast. Snijd in stukjes en bewaar de bonbons in de koelkast.

Enjoy!

Bietenlasagne Diner voor sporters

Bereidingstijd: 30 minuten + 45 minuten in de oven
Aantal personen: 4

Ingrediënten:
300 ml kookroom light
1 zakje geraspte kaas 30+ (150 g)
2 eieren
2 el olijfolie
2 uien, in halve ringen
1 pak lasagnebladen naturel (250 g)
500 g gekookte rode bieten, in dunne plakjes
1 appel, in dunne plakjes
200 g zachte geitenkaas, verkruimeld
50 g walnoten, grofgehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een paar druppels zonnebloemolie. Breng de kookroom in een steelpan tegen de kook aan. Voeg de kaas toe en laat het smelten in de warme room. Neem de pan van het vuur en laat 5 min. afkoelen. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie. Fruit de uienringen in 5 min. zacht en lichtbruin. Roer ondertussen de eieren door de roomkaas saus. Voeg peper naar smaak toe.

Schep een laagje saus in de ovenschaal. Bedek met de lasagnebladen. Beleg met 1/3 deel van de bietjes, appel, uienringen, geitenkaas en walnoot. Bestrooi met peper naar smaak. Maak zo met de rest van de lasagnebladen en de overige ingrediënten meer lagen. Eindig met lasagnebladen en schenk de resterende kaassaus erover. Bedek met een paar plakjes appel en walnoten. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie. Bak de lasagne in de voorverwarmde oven in 45 min. goudbruin en gaar. Haal de laatste 5 min. de aluminiumfolie eraf. Zo voorkom je dat de bovenkant te donker kleurt.

Pompoenrisotto Diner

Herfst! Tijd voor een heerlijk pompoengerecht! Smakelijk, voedzaam, vol vezels en vitamine A.

Ingrediënten:
1 pompoen
5 el olijfolie
1 el oregano
50 g margarine
1 grote ui, gesnipperd
300 g risotto rijst
1,2 L bouillon, zelfgemaakt
100 g Parmezaanse kaas, geraspt

Verwarm de oven voor op 190 graden Celcius. Halveer de pompoen. Verwijder met een lepel de pompoenpitten en de draden van het pompoenvlees. Snijd met een groot scherp mes de schil eraf en maak blokjes van ongeveer 2 cm. Leg de stukjes pompoen op een beklede bakplaat en besprenkel met 4 el olijfolie. Breng op smaak met peper en oregano. Bak dit 20 minuten in de oven.

Verhit de rest van de olijfolie en de boter in een grote hapjespan. Fruit de ui in 8 minuten. Voeg de rijst toe en wacht (+/- 1 min.) totdat de korrels glanzen. Voeg een scheut bouillon toe en wacht totdat dit is verdampt. Herhaal dit proces tot de risotto gaar is. Voeg de pompoen en helft van de kaas toe. Gebruik de andere helft van de kaas voor de garnering.

Tip:
– Wanneer je geen zelfgemaakte bouillon hebt, kun je 2 bouillonblokjes van de natuurwinkel gebruiken.
– Hou je niet van vegetarisch? Kipfilet past erg goed bij dit gerecht.

MueslirepenTussendoortjes

Deze heerlijke mueslirepen zijn voedzaam en heel gezond. In de supermarkt worden veel tussendoortjes aangeboden, maar bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Deze mueslirepen zijn gemaakt van volkoren granen, noten, zaadjes en (gedroogd) fruit. Tip: bewaar ze verpakt in de vriezer. Zo blijven ze lang goed.

Ingrediënten voor 12 repen:
– 2 grote rijpe bananen
– 100 ml magere melk
– 1/2 theelepel kaneel
– rasp van 1 sinaasappelschil
– 250 g havermout
– 1 el sesamzaad
– 125 g medjooldadels, kleine stukjes gesneden
– 50 g cashewnoten, fijngehakt

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Prak de bananen in een grote kom. Meng alle ingrediënten door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het mengsel op de bakplaat goed aan en verdeel het gelijkmatig.

Bak de mueslirepen in 25 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven, maar zet de oven niet uit. Laat 5 minuten afkoelen. Snijd door de helft en verdeel elk deel in 6 gelijke stukken.

Draai de repen om en laat nogmaals 10 minuten krokant worden in de oven.