Tussendoortjes / hapjes

Abrikozenrepen


Ingrediënten (voor +/- 8 repen):
125 gram havervlokken
lepel zonnebloempitten
handje ongebrande en ongezouten noten
10 gedroogde en gewelde abrikozen
4 dadels
lepel appelstroop
35 gram zonnebloemolie
4 druppels vanille extract
snuf zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe alle ingrediënten in een kom, behalve de dadels en de abrikozen. Snijdt de abrikozen en de dadels in kleine stukjes. Doe de helft hiervan en de helft van de andere ingrediënten in de kom in een crusher en mix tot alles redelijk fijn is en aan elkaar plakt. Crush hierna de andere helft iets korter, zodat je ook nog stukjes noot en stukjes abrikoos en dadel in je reep krijgt. Meng alle ingrediënten in de kom goed door elkaar en smeer uit over een met bakpapier beklede ovenschaal. Zorg dat je het goed aanduwt, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel. Vaak gebruik je dan maar de helft van je ovenschaal, maar dat geeft niet. Het mengsel mag ongeveer een centimeter dik zijn. Bak de repen 20 minuten en snijdt er nadat ze zijn afgekoeld 8 gelijke repen van.
 

Tip 1: Bewaar de repen in de koelkast. Je kunt er ook veel tegelijk bakken en je voorraad in de vriezer bewaren.
Tip 2: Drink er een beker zuivel bij voor een nog volwaardiger ontbijt.

Bietencake

Een manier om meer groente binnen te krijgen per dag is om het te verwerken in een gezond tussendoortje. Zoals deze kleurrijke bietencake! Probeer het zelf eens! Je kunt de bieten ook vervangen door wortelen of als je het aan durft met courgette.

Ingrediënten:
250 gram gekookte bieten
150 gram speltmeel
100 gram volkorenmeel
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels honing
1 ei
125 gram ongezouten gemengde noten
200 gram Griekse yoghurt (0% vet)
1 theelepel vanille aroma

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of maak er cupcakes van. Pureer de voorgekookte bieten met een staafmixer. Meng de zonnebloemolie, meel, bakpoeder, ei en honing goed door elkaar. Hak de noten grof en spatel er door heen. Schep het beslag in de oven en bak de cake in 35 minuten gaar. Meng de yoghurt met de vanillearoma en smeer vlak voordat de cake wordt opgediend op de plakjes.

Choco – dadel – noten bite

Ingrediënten
100 gr dadels
60 gr cashewnoten
40 gr rozijnen
14 gr cacaopoeder
handje sesamzaadjes
1 eetlepel pindaolie

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het fijn. Vervolgens alle ingrediënten in bakvorm doen en goed aandrukken. Zet het een uur in de koelkast. Snijd het in 8-10 gelijke stukken.

Klaar is kees! Geniet ervan!

Havermoutkoeken 
Je hele huis ruikt naar appeltaart als je deze hebt gebakken….

Ingrediënten
150 gram havermout
2 losgeklopte eieren
2 el zonnebloemolie
1 tl bakpoeder
50 gram volkorenmeel
2 el honing/rijststroop
1 tl kaneel
80 gram ongezouten noten
50 gram rozijnen

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de havermout, bakpoeder en volkorenmeel in een kom. Voeg de olie, honing, kaneel en eieren toe.

Hak de noten grof en voeg samen met de rozijnen toe aan het mengsel. Maak je handen nat en kneed van het mengsel ongeveer 8 à 10 koeken.

Bak de koeken in het midden van de oven op een met bakpapier beklede bakplaat in 15 minuten knapperig.

Snoepballetjes
Smakelijk en mega makkelijk!

Ingrediënten
90 g cashewnoten
75 g medjooldadels zonder pit
1 el honing
2 el cacao
1 el volkoren/speltmeel
1 tl vanillepoeder (ongezoet)
1 el zonnebloemolie
3 el sesamzaad (geroosterd)

Alles fijnmalen in een blender of keukenmachine (behalve sesamzaad) en met je handpalm balletjes van draaien. Rol ze als laatste door het sesamzaad. Kan in de vriezer bewaard worden.

Abrikozen bonbon
Lekker voor bij de koffie of de thee om 16 uur

Ingrediënten voor +/- 10 bonbons
– 190 gram gedroogde abrikozen
– 25 gram gedroogde abrikozen
– 10 gram ongezouten pompoenpitten
– 15 gram ongezouten pecannoten + een klein beetje voor de garnering

Mix alle ingrediënten, op wat pecannoten na, in een keukenmachine tot een kleverig mengsel. Rol op een stuk bakpapier uit tot een vierkante lap van ca. 1 cm dik. Hak een paar pecannoten fijn om te gebruiken als garnering. Druk goed aan en laat 30 minuten staan in de koelkast. Snijd in stukjes en bewaar de bonbons in de koelkast.

Enjoy!

Mueslirepen

Deze heerlijke mueslirepen zijn voedzaam en heel gezond. In de supermarkt worden veel tussendoortjes aangeboden, maar bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Deze mueslirepen zijn gemaakt van volkoren granen, noten, zaadjes en (gedroogd) fruit. Tip: bewaar ze verpakt in de vriezer. Zo blijven ze lang goed.

Ingrediënten voor 12 repen:
– 2 grote rijpe bananen
– 100 ml magere melk
– 1/2 theelepel kaneel
– rasp van 1 sinaasappelschil
– 250 g havermout
– 1 el sesamzaad
– 125 g medjooldadels, kleine stukjes gesneden
– 50 g cashewnoten, fijngehakt

Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Prak de bananen in een grote kom. Meng alle ingrediënten door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het mengsel op de bakplaat goed aan en verdeel het gelijkmatig.

Bak de mueslirepen in 25 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven, maar zet de oven niet uit. Laat 5 minuten afkoelen. Snijd door de helft en verdeel elk deel in 6 gelijke stukken.

Draai de repen om en laat nogmaals 10 minuten krokant worden in de oven.