Groentemuffins (8 stuks)
Ingrediënten:
1 prei
3 bosbeentjes
1 ei
100 ml olijfolie
250 ml karnemelk
Snufje zout
Peper
Paprikapoeder
1 eetlepel Italiaanse kruiden
250 gram volkoren meel
2 tl bakpoeder
1 grote hand diepvries doperwten
2 eetlepels geraspte kaas
Bereiding:
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Vet eventueel het bakblik in met een beetje olijfolie. Mocht je vormpjes gebruiken dan is dat niet nodig. Snijd de groente in kleine stukjes. Meng het ei, olijfolie, karnemelk en kruiden in een kom met een garder. Voeg het volkoren meel en het bakpoeder toe en meng door het mengsel. Roer de groente en de doperwtjes door het beslag. Doe het beslag in de vormpjes en strooi als laatste een beetje gerapste kaas over de muffins. Bak de groentemuffins in 35- 40 minuten goudbruin.
Tips:
- Voeg wat olijvenplakjes of stukjes zongedroogde tomaat toe aan het beslag.
- Je kunt het met allerlei soorten groente maken. Kijk wat je over hebt en maak er een heerlijke hartige muffin van.
- Bewaar de muffins in de koelkast of in de diepvries. Je kunt deze dan ook per stuk uit de diepvries halen.
Gekruid bananenbrood
Verwarm de heteluchtoven voor op 170 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Prak de banaan tot moes. Meng dit met het amandelmeel, bakpoeder, zout, eieren, honing. Hak de noten en snijd de dadels in kleine stukjes. Maak de kruidnagel fijn met een vijzel tot poeder. Meng de noten en dadels samen met de kruiden door het mengsel. Bak de kruidkoek in 50 minuten gaar.
Tip: kan eventueel in plakjes gesneden, verpakt met folie en in de vriezer bewaard worden.
Chocolademousse
Ontpit de avocado. En haal het vruchtvlees uit de schil. Doe de banaan zonder schil in een kom samen met de avocado en de cacaopoeder. Meng dit met een staafmixer tot chocolademousse. Maak met een lepel mooie bolletjes op een bordje.
Tip: gebruik voor de garnering een framboos of een aardbei
Hmmm, lekker!
Abrikozenrepen


Ingrediënten (voor +/- 8 repen):
Tip 1: Bewaar de repen in de koelkast. Je kunt er ook veel tegelijk bakken en je voorraad in de vriezer bewaren.
Tip 2: Drink er een beker zuivel bij voor een nog volwaardiger ontbijt.
Bietencake
Een manier om meer groente binnen te krijgen per dag is om het te verwerken in een gezond tussendoortje. Zoals deze kleurrijke bietencake! Probeer het zelf eens! Je kunt de bieten ook vervangen door wortelen of als je het aan durft met courgette.

250 gram gekookte bieten
150 gram speltmeel
100 gram volkorenmeel
2 theelepels bakpoeder
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels honing
1 ei
125 gram ongezouten gemengde noten
200 gram Griekse yoghurt (0% vet)
1 theelepel vanille aroma
Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of maak er cupcakes van. Pureer de voorgekookte bieten met een staafmixer. Meng de zonnebloemolie, meel, bakpoeder, ei en honing goed door elkaar. Hak de noten grof en spatel er door heen. Schep het beslag in de oven en bak de cake in 35 minuten gaar. Meng de yoghurt met de vanillearoma en smeer vlak voordat de cake wordt opgediend op de plakjes.
Choco – dadel – noten bite
Ingrediënten:
100 gr dadels
60 gr cashewnoten
40 gr rozijnen
14 gr cacaopoeder
handje sesamzaadjes
1 eetlepel pindaolie
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal het fijn. Vervolgens alle ingrediënten in bakvorm doen en goed aandrukken. Zet het een uur in de koelkast. Snijd het in 8-10 gelijke stukken.
Klaar is kees! Geniet ervan!
Havermoutkoeken
Je hele huis ruikt naar appeltaart als je deze hebt gebakken….
Ingrediënten:
150 gram havermout
2 losgeklopte eieren
2 el zonnebloemolie
1 tl bakpoeder
50 gram volkorenmeel
2 el honing/rijststroop
1 tl kaneel
80 gram ongezouten noten
50 gram rozijnen
Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de havermout, bakpoeder en volkorenmeel in een kom. Voeg de olie, honing, kaneel en eieren toe.
Hak de noten grof en voeg samen met de rozijnen toe aan het mengsel. Maak je handen nat en kneed van het mengsel ongeveer 8 à 10 koeken.
Bak de koeken in het midden van de oven op een met bakpapier beklede bakplaat in 15 minuten knapperig.
Snoepballetjes
Smakelijk en mega makkelijk!
Ingrediënten:
90 g cashewnoten
75 g medjooldadels zonder pit
1 el honing
2 el cacao
1 el volkoren/speltmeel
1 tl vanillepoeder (ongezoet)
1 el zonnebloemolie
3 el sesamzaad (geroosterd)
Alles fijnmalen in een blender of keukenmachine (behalve sesamzaad) en met je handpalm balletjes van draaien. Rol ze als laatste door het sesamzaad. Kan in de vriezer bewaard worden.
Abrikozen bonbon
Lekker voor bij de koffie of de thee om 16 uur
Ingrediënten (voor +/- 10 bonbons):
190 gram gedroogde abrikozen
25 gram gedroogde abrikozen
10 gram ongezouten pompoenpitten
15 gram ongezouten pecannoten + een klein beetje voor de garnering
Mix alle ingrediënten, op wat pecannoten na, in een keukenmachine tot een kleverig mengsel. Rol op een stuk bakpapier uit tot een vierkante lap van ca. 1 cm dik. Hak een paar pecannoten fijn om te gebruiken als garnering. Druk goed aan en laat 30 minuten staan in de koelkast. Snijd in stukjes en bewaar de bonbons in de koelkast.
Enjoy!
Mueslirepen
Deze heerlijke mueslirepen zijn voedzaam en heel gezond. In de supermarkt worden veel tussendoortjes aangeboden, maar bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Deze mueslirepen zijn gemaakt van volkoren granen, noten, zaadjes en (gedroogd) fruit. Tip: bewaar ze verpakt in de vriezer. Zo blijven ze lang goed.
Ingrediënten (12 repen):
2 grote rijpe bananen
100 ml magere melk
1/2 theelepel kaneel
Rasp van 1 sinaasappelschil
250 g havermout
1 el sesamzaad
125 g medjooldadels, kleine stukjes gesneden
50 g cashewnoten, fijngehakt
Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden. Prak de bananen in een grote kom. Meng alle ingrediënten door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Druk het mengsel op de bakplaat goed aan en verdeel het gelijkmatig.
Bak de mueslirepen in 25 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven, maar zet de oven niet uit. Laat 5 minuten afkoelen. Snijd door de helft en verdeel elk deel in 6 gelijke stukken.
Draai de repen om en laat nogmaals 10 minuten krokant worden in de oven.